dijous, 22 d’octubre del 2015



LES CONNOTACIONS DEL COLOR NEGRE

Els estudis antropològics, lingüístics, psicològics i sociològics han demostrat que el color pot tenir significats diferents en funció del seu context. El color pren significat en relació a cada població, és a dir, les persones són conscients del comportament d'aquella societat a partir dels usos del color.

La qualificació del negre al llarg de la història,  ha tingut diferents opinions: per exemple, Auguste Renoir, opinava que el negre era el rei dels colors. Van Gogh opinava diferent, deia:
El negro y el blanco tienen su razón y su significado, y quien los suprime no tiene nada que hacer en la pintura”.




Llavors, quina és la resposta teòrica sobre si el negre és un color?
La resposta a aquesta pregunta és que el negre és un color sense color. El negre, juntament amb el blanc o gris pertanyen als colors no vius o neutrals.

Podem diferenciar aspectes positius i negatius que van associats al color negre. Donaré diversos exemples per tal que s'entengui millor:

Inicialment, farem una aproximació històrica. Els romans ja marcaven els dies dolents amb pedres negres.

Pel que fa a la nostra societat (occidental) actualment, el color negre té generalment un significat de dol. És el color del dolor dels qui pateixen per la mort dels seus difunts, el color de la mala sort, de les bruixes, el color dels dies i períodes que marquen successos tràgics de la historia, com la Primavera negra, la Peste negra. Aquests són alguns dels períodes obscurs que han impactat el planeta i que s'han associat amb aquest color.



Es tal la càrrega negativa d'aquest color, que diem que qui ho veu tot de color negre, és un pessimista; Qui es dolent, té el cor negre; Qui fa bromes, les quals als altres no fan gracia, ja que es refereixen a la malaltia, mort, crims, etc... té humor negre. Les llistes negres són el conjunt de persones indesitjables. En un dia negre et passen coses desafortunades. Els supersticiosos tenen por dels gats negres i antigament, també a les vaques negres.

Pel que fa en l'àmbit social, el negre també el podem catalogar com un color de protesta, rebel·lia contra les condicions i la societat d'avui en dia. Els grups socials que l'utilitzen tracten de comunicar que volen viure al marge d'aquesta cultura i societat que els ha tocat viure. Una bandera negra o una estrella negra és el símbol dels anarquistes.






Dins de la societat Oriental, en canvi, la concepció del negre no és aquesta, ja que forma part dels cinc elements de la naturalesa. A l'Antiga Xina, el negre va ser considerat el rei de tots els colors. Per aquesta cultura, el negre no és la inexistència, el final, ni la mort, sinó la tornada a l'origen, l'impuls de crear, sentir o recordar un moment extraordinari.









Però aquest color també denota i està associat a característiques positives:

En el món de la moda, per exemple, denota elegància, serenitat, prestigi, poder. La frase “the new black” significa, les últimes tendències. El gust pel negre en aquest món ve per una simple qüestió: Els vestits d'home i dona posseeixen un efecte delimitatiu, que fan que la persona que vesteix destaqui i adquireixi importància. El color negre dòna individualitat.
























En definitiva sempre s'ha de recordar que el significat d'aquest i tots els altres colors pot variar depenent de la cultura i el moment històric. Hi ha colors que en una altra època van tenir, o fins i tot, actualment en altres cultures, tenen un significat diferent.

Les connotacions que provoquen el negre (sòrdides i desagradables) les he fet servir en el vídeo per provocar un major sentiment negatiu i de repulsió, focalitzat en un tema com és el de la violència, en aquest cas de gènere.




Per altra banda, les imatges en les quals apareix el color vermell de la sang, poden provocar una impressió massa violenta. Per tant, considero que els tons de grisos aconsegueixen transmetre el mateix missatge però de manera menys sensacionalista. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada